Italian Cooking lessons: Casatiello

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Italian cooking lessons will help you to get closer to our culture and lifestyle!

 

 

 


With my Italian cooking lessons I want  you to have the taste and flavors of italy!

In this post I’ll teach how to cook  Neapolitan Casatiello that  is a delicious pie typical of the Naples area, prepared at Easter, in particular at Easter Monday for picnics or for lunch with friends and family. 

The recipe for Neapolitan Casatiello varies from family to family, and for this reason there are many variations and recipes. I choose to do my Granny’s recipe

Ingredients for the dough

Yeast fresh cube

Salt 10 g

Ground pepper

Lard 120 grams plus quantity to anoint

2 teaspoons sugar

600 g flour plus extra for the pastry

For the Filling

Napoli salami 100 gr

Provolone 100 gr

Grated pecorino cheese 40 gr

Grated Grana Padano cheese 40 gr

For brush 

Egg 1 small

For Decoration

Boiled eggs 5

Preparation

To prepare Neapolitan casatiello  pour the flour in a bowl and add the yeast, previously dissolved in hot water, pepper, lard and salt. Mix the ingredients to create  a smooth dough that you will work hard for ten minutes on the table. Put the dough in a lard greased bowl, cover it with plastic wrap and leave to rise for 2 ½ hours, or until the volume of the dough will not be doubled.

Cut into cubes all the cheese and salami

 Take the dough and roll it out into a long rectangle; from the narrow side, cut off a strip of few cm that will serve you later to stop the eggs over the casatiello. Sprinkle the dough obtained with grated cheese, provolone and salami. Roll  the dough on the longer side and form a large roll.

 Grease a ring mold with lard and immediately put  inside the roll; let rise at least an hour or until the casatiello has reached the  edge of the mold. When casatiello reaches the edge, take the eggs and place them gently on the surface of the dough by placing them at equal distance from each other.

 Roll out the dough and cut small strips and place a cross on each egg. Brush lightly with beaten egg and bake the casatiello at 200 degrees for about 45-50 minutes. Enjoy your Easter Monday!

What do you think of this recipe? Please send me some pictures if you try to do the Casatiello!

And if you want to learn how to cook this and many other Italian recipes, check out my cooking course I COOK ITALIAN

 

ITA

Il casatiello è una buonissima torta salata tipica della zona di Napoli, che viene preparata nel periodo pasquale, per le scampagnate di Pasquetta o in occasione di una tavolata con amici e parenti.
La ricetta del casatiello napoletano varia di famiglia in famiglia, e per questo motivo esistono molteplici varianti e ricette.

Per l’impasto

Lievito di birra   un cubetto fresco

Sale 10 g

Pepe macinato

Strutto 120 gr più quello per ungere (q.b.)

Zucchero 2 cucchiaini

Farina 600 gr più quella per la spianatoia (q.b.)

Per il ripieno

Salame tipo Napoli 100 gr

Provolone 100 gr

Pecorino grattugiato 40 gr

Grana padano grattugiato 40 gr

Per spennellare

Uova 1 piccolo

Per Decorare

Uova sode 5                                       

Preparazione

Per preparare il casatiello napoletano versate la farina in una ciotola  e aggiungete il lievito di birra, precedentemente sciolto in acqua calda, il pepe, lo strutto e il sale. Impastate gli ingredienti fino a ottenere una pasta morbida che lavorerete con forza per una diecina di minuti sul tavolo.  Adagiate la pasta ottenuta in una ciotola unta di strutto, copriretela con della pellicola e lascerete lievitare  per 2 ore e mezza, o fino a che il volume dell’impasto per il casatiello non sarà raddoppiato.

Tagliate tutti i formaggi e il salame a dadini

 Prendete l’impasto, e  stendetelo in un rettangolo lungo; dal lato più stretto, tagliate via una striscia di pochi cm che vi servirà in seguito per fermare le uova sopra il casatiello . Cospargete la sfoglia ottenuta con i formaggi grattugiati ,il provolone  e il salame. Arrotolate la sfoglia sul lato più lungo e formate un grosso rotolo.

 Ungete uno stampo a ciambella con dello strutto  e subito dopo metteteci dentro il rotolo; fate lievitare  almeno un’ora o fino a che il casatiello non abbia raggiunto il margine superiore dello stampo. Quando il casatiello avrà raggiunto il margine, prendete le uova e disponetele  delicatamente sulla superficie dell’impasto posizionandole a uguale distanza una dall’altra.

Stendete poi la pasta avanzata e ritagliate delle piccole strisce che andrete a posizionare a croce su ogni uovo . Spennellate delicatamente con un uovo sbattuto la superficie del casatiello e infornate poi  il casatiello a 200° per circa 45-50 minuti. Buona Pasquetta!

Cosa ne pensate di questa ricetta? Se provate a farla mandatemi le foto del vostro Casatiello, sono molto curiosa!

E se volete imparare a cucinare questa e molte altre ricette Italiane date un’occhiata al mio corso di cucina:

I COOK ITALIAN

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Picture courtesy www.chiarapassion.com

www.giallozafferano.it

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