Italian language course in the kitchen

CALAMARATA WWW.LEARNITALIANWITHME.IT

My course: I Cook Italian is an italian language course based on Italian recipes!

 This is an authentic Italian language course and eating experience in a relaxed and intimate atmosphere.

Your home.

It will be delightful for your eyes and taste.
You will have the chance to cook and taste our typical dishes and enjoy Italy as Italians do.

With this post I want to teach you how to cook :Calamarata! It is a typical partenopian first course based on squids and a particular type of pasta called calamarata, because of its shape, similar to the squid rings.

The sauce of squid is very simple and based on Mediterranean flavors: cherry tomatoes, garlic, parsley and chilli

Ingredients

Pasta Calamarata 400 gr

Squid 600 g

1 clove garlic

Fresh chili 1

Chopped parsley

Salt

Ground black pepper

Cherry tomatoes 300g

White wine 50 ml

Extra virgin olive oil 20 g

Preparation

Cut the squid into rings of similar size to the size of the pasta. Chop fresh chilli and garlic. Wash and cut the tomatoes into slices.

In a large pan pour the oil and add the garlic and chilli. Let them sauté a few seconds and add the squid. Let them cook for a few minutes, then add the white wine

When the wine has evaporated, add the tomatoes and then add salt and pepper to taste

Cook the squid for about 10-15 minutes over low heat; When the sauce is ready, add the chopped fresh parsley, stir and turn off the heat.

Boil pasta in salted water and drain it half cooked preserving a little cooking water. Turn on low heat under the squid, add a ladle of the cooking water into the pan with the sauce of squid. Add the pasta to the pan w and mix well and let the pasta finish to cook

What do you think of this recipe? Please send me some pictures if you try to do the Calamarata!

And if you want to learn how to cook this and many other Italian recipes, check out my cooking course

I COOK ITALIAN

 

La calamarata è un tipico primo piatto partenopeo a base di calamari, formato da un particolare tipo di pasta che assomiglia a degli anelli di calamari e si chiama proprio pasta calamarata

Il sugo della calamarata è molto semplice e a base di  sapori mediterranei: pomodorini, aglio, prezzemolo e peperoncino

Ingredienti

Pasta Calamarata 400 gr

Calamari 600 g

Aglio 1 spicchio

Peperoncino rosso fresco 1

Prezzemolo tritato 2 cucchiai

Sale q.b.

Pepe nero macinato q.b.

Pomodori ciliegino 300 gr

Vino bianco 50 ml

Olio extravergine d’oliva 20 gr

Preparazione

Tagliate i calamari ad anelli di dimensione simile al formato della pasta . Tritate il peperoncino fresco e l’aglio. Lavate e tagliate a spicchi i pomodorini.

In una padella capiente versate l’olio e unite l’aglio e il peperoncino. Fate soffriggere  qualche secondo e unite i calamari. Lasciateli rosolare per qualche minuto, poi aggiungete  il vino bianco

Quando il vino sarà evaporato, aggiungete i pomodorini  e poi salate e pepate a piacere.

Fate cuocere i calamari per circa 10-15 minuti a fuoco lento ; quando il sugo sarà pronto, aggiungete il prezzemolo fresco tritato , mescolate e spegnete il fuoco.

Lessate la pasta in acqua salata e scolatela a metà cottura conservando un po’ di acqua di cottura. Accendete il fuoco lento sotto i calamari, aggiungete un mestolo di acqua di cottura nel tegame con il sugo di calamari. Versate la pasta nel tegame con il sugo di calamari  e amalgamate bene il tutto per gli ultimi minuti di cottura della pasta.

Cosa ne pensate di questa ricetta? Se provate a farla mandatemi le foto della vostra Calamarata, sono molto curiosa!

E se volete imparare a cucinare questa e molte altre ricette Italiane date un’occhiata al mio corso di cucina:

I COOK ITALIAN

picture courtesy giallozafferano.it

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