Italian cooking Lessons: Parmigiana

 

Italian cooking lessons will help you to get closer to our culture and lifestyle

With my Italian cooking lessons I want  you to have the taste and flavors of italy!

 

Get ready to fulfill your kitchen with typical Italian smell recipe because today I want to suggest you a typical Sunday recipe of south Italy  families: Aubergine’s Parmigiana

PARMIGIANA www.learnitalianwithme.it

The aubergine parmigiana is a dish of fried aubergine with tomato sauce, basil, garlic , pecorino and caciocavallo cheese.  

Its origins are contended between Emilia Romagna, Campania and Sicily. 

 

Let’s go to the kitchen!!!

 

 


Ingredients

Aubergine 1.5 kg

Onions 1/2

Some basil leaf

Parmesan cheese 150g

Olive oil 1 dl

Cooking Salt 100 g

Table Salt q.s.

Caciocavallo Cheese 500 g

Garlic 1 clove

Tomatoes sauce  1/4 lt

 

Preparation

Start  preparing the tomato sauce: in a pan, pour a little olive oil, garlic and onion. Fry for a few minutes, then add the tomato sauce, salt and pepper and simmer until the sauce thickens. Then add the basil leaves and turn off the heat

Cut the cacio-cavallo cheese into thin slices, cut the aubergines into slices of about 1 inch thick for the direction of the length. Sprinkle the aubergines with cooking  salt and let rest an hour so  to expel the bitter liquid that characterizes them and then rinse well under water

In a large pan pour abundant seed oil, then fry the aubergines and  drain them on a paper towel. Grease a baking dish of medium size with oil, sprinkle the bottom with a little tomato sauce

At this point put the slices of aubergine, a little tomato sauce and grated parmesan cheese and a layer of sliced ​​cacao-cavallo cheese. Place another layer of aubergines and one of sauce, Parmesan cheese, slices of caciocavallo cheese and start again until all ingredients are used, ending with the aubergines. Cover with the remaining sauce and grated Parmesan

Bake in convection preheated oven to 200 ° for 40 minutes (if ventilated at 180 ° for 30-35 minutes). Once cooked, leave the parmigiana in oven off. Then take out of the oven and serve warm or cold, it will be delicious the same!

What do you think of this recipe? Please send me some pictures if you try to do the Parmigiana!

And if you want to learn how to cook this and many other Italian recipes, check out my cooking course

I COOK ITALIAN

 

 

Ciao a tutti e bentornati sul mio blog!

 

Preparatevi a riempire la vostra cucina dell’odore tipico di un piatto italiano, perchè oggi vi propongo una ricetta tipica della Domenica delle famiglie del Sud-Italia:

La Parmigiana di Melanzane!

La Parmigiana di melanzane  è un piatto a base di melanzane fritte con passata di pomodoro, basilico, aglio e pecorino e caciocavallo. le sue origini sono contese tra Emilia Romagna, Campania e Sicilia

Andiamo ai fornelli!

 

Ingredienti

Melanzane 1,5 kg

Cipolle 1/2

Basilico qualche foglia

Parmigiano reggiano 150 g

Olio d’ oliva 1 dl

Sale grosso 100 g

Sale fino q.b.

Caciocavallo 500 g

Aglio 1 spicchio

Pomodori passata 1,4 lt

 

Preparazione

Cominciate con la preparazione del sugo di pomodoro: in una padella versate un filo d’olio  l’aglio e la cipolla tritati . Fate soffriggere per qualche minuto, poi aggiungete la passata, salate e pepate a piacere e lasciate bollire fino all’addensamento del sugo. Aggiungete poi le foglioline di basilico e spegnete il fuoco

Tagliate a fette sottili il caciocavallo, tagliate le melanzane a fette di circa 1 centimetro di spessore per il verso della lunghezza. Cospargete le melanzane di sale grosso e lasciatele riposare un un’ora in modo da far espellere il liquido amarognolo che le caratterizza e poi sciacquatele bene sotto l’acqua

In una padella ampia versate abbondante olio di semi, quindi friggete le melanzane, poi scolatele su un foglio di carta assorbente.  Ungete poi  una pirofila di media grandezza con dell’olio cospargete il fondo con un po’ di sugo

A questo punto adagiate le fette di melanzane,  un po’ di salsa e del parmigiano grattugiato e uno strato di fette di caciocavallo. Ponete un altro strato di melanzane e uno di sugo,  Parmigiano, fettine di caciocavallo e ricominciate fino ad esaurimento degli ingredienti terminando con le melanzane.  Coprite con il sugo rimasto e il Parmigiano grattugiato

Infornate in forno statico preriscaldato a 200° per 40 minuti (se ventilato a 180° per 30-35 minuti). Una volta cotta, lasciate la parmigiana in forno spento in modo che riposando si rapprenda meglio. Poi sfornatela e servitela tiepida oppure fredda!

 

Cosa ne pensate di questa ricetta? Se provate a farla mandatemi le foto della vostra Parmigiana, sono molto curiosa!

E se volete imparare a cucinare questa e molte altre ricette Italiane date un’occhiata al mio corso di cucina:

I COOK ITALIAN

 

 

picture courtesy 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*