Italian cooking lessons: Spicy Baked Ziti

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Are you ready for your Italian cooking lessons with me?

With my Course I Cook Italian, based on Italian cooking lessons, you’ll be able to prepare great Italian meal for you and your family!


Have you already decided what to cook for next Sunday lunch?

We consider the Sunday lunch as a very important moment because it’s a matter of love and passion, but above all is a matter of family and tradition since it’s a ritual with the whole family together.

With this post I want to give you a suggestion, about the lunch, with one of my Granny’s recipe easy and tasty: Spicy Baked Ziti! 

 

Ingredients for 4 people

  • 400 grams of pasta “Ziti”
  • 500 grams of tomato puree
  • 300 grams of mozzarella
  • 150 grams of spicy Calabrian sausage
  • 100 grams of black olives baked
  • 4 tablespoons of grated pecorino cheese
  • salt enough
  • a couple of teaspoons of olive oil

 

The spicy baked Ziti is a first course for those who love spicy. It is a very tasty dish and easy to realize.

For this recipe I used the spicy Calabrian sausage for a spicy effect, moreover black olives baked and grated cheese make everything much more tasty

Are you ready? Let’s go to the kitchen!

Procedure

Cook the ziti in salted boiling water a few minutes less than the instructions on the box, then drain well.

Cut the mozzarella and sausage into very small pieces.

Cook the tomato puree with a little oil in a pot for 5 minutes, leaving it very liquid. Put the ziti in a rectangular baking dish.

Season ziti with extra virgin olive oil and add the remaining ingredients: black olives, mozzarella and spicy sausage and tomato puree. Mix everything.

Add 3 tablespoons of grated cheese, stir again and level everything with a spoon.

Pour on the entire surface the rest of the grated cheese, bake at 180 ° and cook for 30 minutes.

Spicy baked ziti are ready and serve them very hot to your guests!

 

What do you think of this recipe?

If you want to learn how to cook this and many other Italian recipes, check out my cooking class

I COOK ITALIAN

 

ITA

Avete già deciso cosa cucinare per il pranzo di Domenica?

Per noi il pranzo della Domenica è molto importante, riguarda le nostre tradizioni ed è un rituale in cui tutta la famiglia si riunisce

 

Con questo post voglio darvi un piccolo suggerimento utilizzando una ricetta di mia nonna molto semplice e gustosa:  Ziti piccanti al forno!

 

Ingredienti per 4 persone

  • 400 gr di pasta “Ziti”
  • 500 gr di passata di pomodoro
  • 300 gr di mozzarella
  • 150 gr di salsiccia calabrese piccante
  • 100 gr di olive nere al forno
  • 4 cucchiai di pecorino grattugiato
  • sale q.b.
  • un paio di cucchiaini di olio extravergine di oliva

 Gli ziti piccanti al forno sono un primo piatto adatto a chi ama il piccante.

Si tratta di un piatto molto gustoso e facile da realizzare.

Per questa ricetta ho utilizzato la salsiccia piccante calabrese  per ottenere un effetto piccante, inoltre le olive nere al forno e il pecorino grattugiato rendono il tutto molto più gustoso

Siete pronti? Andiamo ai fornelli!

Procedimento

Fate cuocere gli ziti in acqua bollente salata un paio di minuti in meno rispetto alle indicazioni riportate sulla scatola, poi scolateli bene.

Tagliate la mozzarella e la salsiccia a dadini molto piccoli.

Fate cuocere la passata di pomodoro con un filo di olio in una pentola per 5 minuti, lasciandola molto liquida. Versate gli ziti in una pirofila rettangolare.

Condite gli ziti con l’olio extravergine di oliva e unite il resto degli ingredienti: le olive nere, i dadini di mozzarella e di salsiccia piccante e la salsa di pomodoro. Mescolate il tutto.

Aggiungete 3 cucchiai di pecorino grattugiato, mescolate di nuovo e livellate la pasta con un cucchiaio.

Versate su tutta la superficie il resto del pecorino grattugiato e infornate a 180° lasciando cuocere per 30 minuti.

Sfornate gli ziti piccanti e serviteli molto caldi ai vostri ospiti!

Cosa ne pensate di questa ricetta?

Se volete imparare a cucinare questa e molte altre ricette Italiane date un’occhiata al mio corso di cucina:

I COOK ITALIAN

  

 

 

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